Home » DOMENII DE APLICARE » ILUMINAT INTERIOR - BISERICI, LĂCAȘURI DE CULT, MONUMENTE

ILUMINAT INTERIOR - BISERICI, LĂCAȘURI DE CULT, MONUMENTE

 

Biserici, cetăţi şi clădiri monumente istorice... moştenirea unor vremuri străvechi, a unor epoci de mult apuse. Păstrarea stării actuale a acestor edificii, conferirea unor noi destinaţii pentru acestea şi, astfel, transmiterea lor către generaţiile viitoare este o provocare şi o datorie permanentă. Acestea au fost ideile care ne-au inspirat cu mai mult de zece ani în urmă, când Proenerg a început să se ocupe cu iluminat festiv pentru exterior, după care şi cu iluminat pentru interior destinat bisericilor. Şi cu cât am învăţat mai multe, cu atât au început să ne placă şi mai mult aceste proiecte. Bineînţeles, ele continuă să ne placă şi acum.

ILUMINAT BISERICI, LĂCAȘURI DE CULT, MONUMENTE 

Iluminatul bun este ca cireaşa de pe tortul de ciocolată cu frişcă. Întregeşte clădirea, evidenţiază elementele stilului arhitectural în care a fost construit edificiul, accentuează caracterul acestuia, putând sugera chiar şi destinaţia sa actuală. Iluminarea monumentelor restaurate cu lumini de calitate bună şi într-o cantitate corespunzătoare le poate conferi o nouă dimensiune, proiectându-le în viitor.

Făcând abstracţie de considerentele estetice, un lucru este cert: aceste clădiri sunt folosite şi astăzi, iar folosirea lor necesită lumină – mai exact, lumină care nu dăunează nepreţuitelor fresce din biserici şi nu alterează starea mobilierului de epocă, respectiv nu încălzeşte şi nu deteriorează, dar asigură o cantitate suficientă de lumină pentru utilizarea diferitelor spaţii în conformitate cu destinaţiile acestora.

Cu câţiva ani în urmă am realizat sistemul de iluminat pentru interior şi exterior al Mănăstirii de la Putna folosind lămpi cu surse de lumină tradiţionale. Conform obiceiului nostru, am ţinut legătura cu beneficiarii/utilizatorii noştri, călugării de la Putna, şi după finalizarea proiectului. Experienţa de mai mulţi ani şi progresul tehnic ne-au permis ca în acest an să schimbăm corpurile de iluminat amplasate foarte sus, care iluminează frescele pictate pe interiorul cupolei, cu lămpi pe bază de LED-uri. Acestea sunt de producţie proprie – marca Primeoss –, consumă puţină energie şi sunt uşor de întreţinut, chiar şi în cazul în care funcţionează 24 de ore din 24, iar  lumina lor nu provoacă pălirea picturilor murale.

Sălile din interiorul bisericilor, castelelor şi cetăţilor prezintă o armonie interioară, iar perturbarea acestei armonii prin amplasarea unei instalaţii de iluminat voluminoase sau de formă ciudată este în majoritatea cazurilor indezirabilă. De regulă, cerinţa este ca dispozitivele de iluminat să nu se vadă, adică să fie instalate corpuri de iluminat pe care persoanele care se află în spaţiul respectiv să nu le observe, percepând doar lumina emisă de acestea. Produsele noastre, datorită designului lor neutru, satisfac această cerinţă.

Noi creăm unicitate prin lumină!