Concurs foto ProEnerg.ro
acasa login inregistrare reguli de participare sfaturi tehnice

SFATURI TEHNICE

Fotografierea trasnetelor

Trasnetul, ca si tema fotografica a preocupat majoritatea fotografilor si nu numai. Imaginea unui trasnet care lumineaza cerul descopera o fata a naturii care cu ochiul liber poate fi savurata doar pentru o fractiune de secunda. Multi au īncercat sa prinda si sa extinda aceasta fractiune prin realizarea unor fotografii cu rezultate mai mult sau mai putin satisfacatoare.

Īn vederea realizarii de fotografii reusite avem nevoie īn primul rānd de furtuna, echipament adecvat, cunostinte, rabdare si mult noroc.

Īncercam sa venim īn ajutorul dvs. cu cāteva idei pentru a putea suprinde acest fenomen spectaculos:

1. Fotografierea continua: Īn cazul aparatelor compacte, care nu au posibilitatea de a lucra cu timpi de expunere lungi, trecem īn modul de fotografiere continuu, īndreptam aparatul spre zona cerului unde apar cel mai des trasnete. Putem `prinde` unul - doua trasnete chiar si īn timpul zilei. (grad de reusita 1/200 :( )

2. Modul semiautomat, timpi de expunere mai lungi: acest tip de fotografiere īl putem folosi īn cazul majoritatii aparatelor compacte. Timpul de expunere se seteaza pe timpi relativ lungi (8-15 sec) trecānd celelalte setari pe automat (īn modul S). La o astfel de setare se recomanda folosirea unui trepied.

3. Modul manual, timp de expunere lung: Īn acest caz este obligatorie folosirea unui trepied. Setam timpul de expozitie pe cea mai mare valoare posibila permisa de aparat, sensibilitatea ISO 100 si diafragma pe o valoare intermediara. Dupa una-doua fotografii se va confirma valabilitatea setarilor.

4. Modul manual, utilizarea timpului B: Īn cazul aparatelor SLR si unor compacte exista posibilitatea utilizarii acestei setari cu care putem realiza timpi de expunere foarte lungi. Dezavantajul acestui mod este aparitia "zgomotului", avantajul este ca tot ce se īntāmpla īntre deschiderea si īnchiderea diafragmei va aparea pe fotografie.
Setam aparatul pe timpul B, o deschidere mare, īncepem expunerea pāna la aparitia primului trasnet. Īn functie de distanta pāna la trasnet setam ISO 100 si o deschidere īntre 5,6-8 (cāteodata chiar pāna la 16) astfel īncāt fotografia rezultata sa nu fie "arsa" si nici sa nu apara ca niste linii gri subtiate. Toate aceste sfaturi se refera la situatia īn care reusim sa iesim īn cāmp deschis fara surse "straine" de iluminat care ar polua rezultatul final. Este obligatorie folosirea unui trepied.

5. Modul filmare sau decupare dintr-un film: exista aparate foto cu functie de filmare cu ajutorul carora putem capta imagini satisfacatore de calitate mai scazuta.


Acestea fiind spuse va doresc o "vānatoare de trasnete" placuta si mult noroc la concursul nostru.